torsdag den 8. marts 2012

Kampdag på bloggen

Kvindernes internationale kampdag skal ikke gå ubemærket hen her på bloggen.
Det er rigtig nok at der er lavet en masse regler der skal sikre kvinderne ligestilling, eller i hvert fald undgå direkte diskrimination.
Men det er bare ikke godt nok.

Jeg mener ikke nødvendigvis at kvinder SKAL mases ind i bestyrelser og lederposter, selvom jeg sidder på en arbejdsplads med 9 fastansatte mænd mellem 37 og 70 i ledende stillinger, 5 fastansatte kvinder i laveste stillinger med korteste uddannelser(også "voksne"), og 13-14 kvinder og en mand i (meget) tidsbegrænsede stillinger, i alderen 26-38. Desværre er det sådan i universitetsverdenen, at dem der bliver ledere ikke bliver det fordi de de dygtige ledere, de har bare været der længst. Hvilket også har resulteret i en lammende dårlig afdelingsleder der pjækker fra møder han ikke gider og mener han kan sex-chikanere som det passer ham. Andre i miljøet har betænkeligheder ved at ansætte en af hans utilfredse underordnede af politiske årsager. Man må åbenbart ikke snuppe de andres medarbejdere. Også selvom "The evil one" faktisk er holdt op med at give folk løn.
Men der tegner sig et billede. Indenfor medicin og de bløde naturvidenskabelige fag er der stor overvægt af kvindelige studerende og unge dimitenter. Så forhåbenlig vil billedet vende når "De Gamle Mænd" smutter på pension. Men det tager nok bare lidt tid.
Et problem der kunne spænde ben for denne relativt naturlige evolution på arbejdspladsen er der dog ikke taget hånd om.
Når disse dygtige, arbejdsomme, ambitiøse og veluddannede kvinder bliver klækket ud til arbejdsmarkedet er vi  tikkende barselsbomber. Det er vores opgave at føde nogle unger, så der er nogen til at trille tur med de gamle i fermtiden. Det skal vi nok gøre. Vi bliver nok nødt til det. Mændene kan i hvert fald ikke endnu. Men det er satme dyrt for sådan en virksomhed at have folk på barsel. Og de vil faktisk helst undgå det. Det er der ikke noget at sige til. Hvis man er forretningsdrivende og har udgydt blod, sved, tårer og måske mistet et par venner eller en kæreste under opbygningen og det lille firma, så kan man formentlig godt blive en lille smule bitter over at have ansat en medarbejder der faktisk ikke tilfører firmaet værdi i et års tid, men bare skal have penge. Det kan dræbe et firma, og det er ikke fair. Men det er sgu svært at have gennemgået opgaver, personlighedstest, samtaler og flere test i kapløbet om drømmejobbet, og så have lidt på fornemmelsen at de da godt kunne se man var i den fødedygtige alder.
En bekendt med et enkelt barn var på forretningsrejse, og en aften over et glas rødvin fik hendes overordnede fortalt at hun altså skulle til at få det barn til, for så ville de altså gerne forfremme hende. Men hvis hun lige kunne være på det barsel hun jo nok skulle inden, så ville det være nemmere at give hende den højere stilling.
Det kan godt være at arbejdgiverne ikke MÅ indberegne sådanne faktorer når de skal ansætte eller forfremme en medarbejder. Men de GØR det da. 
Hit med løsningen. Hit med en central barselsfond. Enkeltmandsvirksomheder behøver ikke være med. Men de må selvfølgelig gerne. Ellers skal alle firmaer død og pine indbetale et-eller-andet-fastsat-på-baggrund-af-deres-lønninger beløb. Så de kan ansætte kvinder og mænd på lige fod, og ikke være bange for at skulle udbetale en eller anden ny-ansat barsel lige pludselig.
Desværre er det ofte sådan at det er kvinden der tager hele barslen udelukkende fordi manden tjener mest, og det derfor samlet set vil være mest lukrativt for familien at kvinden tager hele barslen. Det er et andet problem, der er sværere at løse, men med en central barselsfond er vi da kommet noget af vejen. 
Ønsker mig forresten denne kvinde-power-kæde fa JEWLSCPH:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar